Penang ~


"Siyez weh kene repeat" kata seorang Ain kepada Mira, Nisha dan Qeena. 

Korang mesti dah boleh agak kan ape yg kene repeat tu?
Haah, kita orang tak cukup waktu pun dating kat sana. 

29 January 2016 

Pagi : 
- aku pegi settle kan hal Romyo. 
- cuci dia, bagi dia makan, bagi dia vitamin, supplement and blablabla
- kebetulan Romyo bocor and they need Romyo 24 hours to fix it. 
- tp tak boleh sbb aku mmg akan bawak Romyo g Penang. 

Petang : 
- amek Romyo 
- kemas barang 
- angkat barang 
- susun barang 

Malam : 
- lepas maghrib, ngam kol 8 aku gerak terus ke rumah Nisha (Pantai Dalam) 
- TUNGGU KAK AIN !!!!! kak ain mmg janji jarang nak ditepati. janji kol 9, kol 9 baru keluar umah , time tu lah nak start kete time tu lah kemas barang time tu lah nak amek Qeena time tu lah nak jammed lah ape lah. supposed kol 9 kat umah Nisha tp kalau kol 9 baru nak buat segala bende. Bila nak sampai umah Nisha ? HAHAHHAHA 
- kol 10 lebih Kak Ain n Qeena baru sampai, sempat lah aku tgk MAHARAJALAWA MEGAAAAA !!!!! (mcm AC) 

ngam kol 11 kteorg makan kat cafe sedap lah kat Pantai Dalam ape ntah nama cafe tu.
- Kol 11.45 gerak ke Penang
- Kak Ain drive sbb Jumaat pagi sampai Jumaat ptg dia membuta. hahaha


30 January 2016

meh aku kenal kan buah hati pengarang jantung i meh 
Nuurain Tukiran



Noranisha Rafi
Sakinah Abd Jamil

Tiga-tiga aku sayang. 6 orang yang lain pun aku sayang iaitu Kak Yana, Yan, Zaza, Zee, Wan, Nisa.

ehhh , jap, 30 January tak abes lagi cter. 
- aku and qeena mmg membuta 
- yg teman kak ain drive adalah Nisha, ape dorang merepek aku taktahu 
- Kak Ain pesen sebijik aku, kalau drive mmg malas nak menyinggah UNLESS mengantuk sangat 
- kol 4.30 aku tersedar, time tu dah nak sampai Penang. Kak Ain confuse nak masuk exit mana
- we are choosing Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah 
- kan feri bukak kol 7 , tkkan nak tunggu kol 7 - HAHAHA
- sampai Butterworth - Georgetown - Batu Feringgi - Teluk Bahang 
- kol 5.15 sampai Masjid Jamek, Teluk Bahang 
- lepak kedai makan sat, Kak Ain tidur dalam kete 
- sementara nak tunggu Subuh, bergerak ke masjid, dah masuk tempat solat pempuan. and azan berkumandang. kau nak tahu , si Qeena pegi pandai pandai tekan suiz. SUIZ TENDANG. tengah azan tu tetiba satu masjid gelap gelita.
- aku seriously mmg senyum dalam gelap, aku n Nisha mmg dah bergerak keluar lah kan - Qeena pun nervous walaupun muka nampak relax
- abes azan pakcik yg tegur Qeena tu bukak kan lampu and kipas - kami pun tiduq sat
- kol 7.50 bangun siap mandi 
- kol 8.15 gerak makan 
1. Selfie pagi hari sambil tunggu roti jala and roti canai

2 . Selfie pagi hari sambil tunggu roti jala and roti canai

- kol 9 prepare p Escape Park
- sampai je sana, kahkahkah, abg gatal nak ngorat Nisha. kau tgk lah Nisha punya bibir menyala mcm mana - mmg abg tu tertarik ler nak kacau 

TADAAAAAA, sampai - siap siap nak masukkan barang dalam locker 

p/s : btw kalau korang nak p Escape Park ni, aku galakkan korang beli online ticket , mudah and murah sikit. Okay lah , siapa nak bagi discount kan ?
tambah rm10 untuk locker and rm10 untuk (foods & drinks) - locker penting pada aku perlu sbb nak masukkan purse and camera. depends pada korang lah nak or tak. pasal foods and drinks kalau dr luar mmg tak boleh bawak masuk kay ! kau takleh sorok sbb dia mmg akan check. so, prepare jelah rm10 dalam coupon, kot2 dahaga beli jelah WALAUPUN mahal nokharun. 

sampai sana , mmg empat2 excited TETAPI yang main hanya dua org. Iaitu aku and Kak Ain je
Budak dua tu buat ape ?
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Selfie lah ape lagi and jadi camerawoman kami - TQ gaissss
Walau macam mana pun , aku bersyukur sbb kami berempat enjoy and dua org ni pun tak menyesal bayar tiket mahal mahal - yg penting quality time together to best.

Sangat best

Tiga jam and lebih yang berbaloi utk game ini sahaja - ILOVEYOU Kak Ain
Qeena main ni, alaaa okay lah okay lah
Banyak video sbenarnye - semua game kteorg main kay - tp mmg tak lah aku nak upload video utk tatapan korang. banyak kot.

Kol 3 lebih kami keluar. 

- makan nasi briyani kat batu feringgi 
- check in hotel 'lazyboyz guesthouse' - yg ni sumpah kelaka 

actually , aku okay je, hotel budget mcm tu , mmg kelaka teruk. environment teruk, bilik supposed 4org tp kami kene pisah, dua org dua org - sbb ade kesilapan dgn Agoda tempoh hari - taukeh pun mcm gangster ckp mcm nak gaduh (ni pun Nisha yg uruskan) hahahhaa sbb kteorg bertiga mmg malas nak campur. Nisha and Qeena and Kak Ain dah start bising, tak selesa, tak suka, tak itu tak ini complaint sana complaint sini, and we are decided utk chow lah cari hotel lain. 

Holiday in penuh, banyak yang penuh sbnrnye kat Batu Feringgi - end up kami bawak diri ke Georgetown - SORRY QEENA sbb tak boleh bawak kau g Pantai. Kami jumpa satu tempat best 

nampak je tak lawaaaa - pastu cadar tu cadar lain sbnrnye - kteorg punya bebunga

jgn siapa berani kacau tempat kak ain - hahhaha
- siap mandi - layan anakku dive kat tb3 - tidur 
- malam p cari makanan 

Pasemboq sedap nak mampuihhh

Laksa Utaghaaa

Banyak sbnrnye tapi kami dah makan and lupa nak amek gambor. makanan mmg walaa - syurga makan kot PENANG ni - mmg sedap lah semua makanan dia. even satay yg boleh dapat kat KL ni pun sedap kat sana. AHAHAHAHAH (over teruk) 

pastu p Gurney - p pantai sat - layan mood Qeena

SUNBURN - muka gua mmg tak bermaya - ngantuk sangat

Mata dorag mmg cmni

Cinta 3 segi atau cinta terhalang namanya ni

muka depan happy , tp anis zalika belakang tu tak happy - ape yg nak masamkan ntah

BALIKKK and TIDUUURRRRRRRRR zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Sumpah , aku sayang depa tiga org ni. aku marah marah aku bengang bengang, depa still relax and terima aku. hhahahha - depa tak layan emo aku and depa pun tak join emo - lagi buat aku gelak ade lah . hahahaha - thanks korang 

31 January 2016 

Hari yang paling sedih sbb tak bersedia langsung nak tinggalkan Penang. Hati kami mmg kat Penang, kami sayang Penang. 

Taknak cter panjang - tatap je gambaq2 ni 

KOMTAR - alamak terbalik sbb selfie guna camera depan

Nasi Kandar Beratuq - Recommended 

Nasi Kandar Beratuq - Recommended 

Tunggu train nak naik Bukit Bendera

Kak Ain jatuh cinta dgn Encik Bala
Nisha : "Penang with love"

Thanks MR Bala for this picture - pemandangan Penang 

Time ni aku marah Kak Ain sbb dia sebok nak suruh Bala amekkan gambaq

Walaupun aiskrim 1.50 jadi 2.50 - aku tetap beli sbb cuaca panas - tekak nak makan ais krim - Sorry Nisha

Okay, bye Penang Hills

Last photo in Penang - get ready nak balik KL




Madam A vs Miss J

Hi,

Semenjak aku pindah ke Rawang. Aku pergi kerja balik kerja tiap hari adalah menaiki bas.

Bas tu daripada company "Setara Jaya" tapi popular dengan SJ.

Ada satu pasangan ni aku rasa tersangat lah sweet. Sejak aku naik bas ni pada hari pertama sehingga lah sekarang. Pegi kerja bersama balik kerja bersama.

Bas diawal pagi SJ sediakan pd pukul 6, 6.30 & 7 pg. Diptg hari pula pada 5.30, 6.15 & 7 ptg.

Selalu yg aku perasan pasangan ni setiap petang lah. Aku selalu naik bas pukul 7ptg since aku balik kol 6ptg kan. Mmg tak sempat nak kejar bas yg pukul 6.15 tu.

Asal aku naik bas je aku akan nampak yg lelaki Mr Z ni duduk disalah satu seat yg tersedia ada. Tak lama kemudian akan muncul lah Miss J dan melabuh punggung di sebelah Mr Z. Aku syak mereka ni drpd berbeza tempat kerja lah.

Memang mereka sweet, share makanan, share air dlm bas. Sweet je di mata penumpang yg lain atau mungkin hanya aku seorang je 😁

Nak dijadikan cerita, harini, aku pergi Pasaraya Grand Union untuk membeli beras. Aku bertemu dgn Mr Z dan Madam A.

Fyi, Madam A ni adalah kawan baik Kak Ayu (jiran sebelahku) alangkah terkejutnya aku tgk lelaki disebelahnya itu yg digelar suami dan dikenalkan pada aku itu adalah lelaki yg sama bersama dgn Miss J setiap hari di dalam bas SJ.

Kau rasa? Aku tak terkejut beruk?
Mahu saja mulut celupar aku bertanya, 'siapa perempuan yg selalu bersama encik di dalam bas?' Tp aku tak sampai hati sbb Madam A dtg nak membeli belah bersama suami dan anak nya.

Setibanya aku kat pintu rumah. Kak Ayu tanya dgn mendayu "dari manaa tuuuuuuuuuuu.....?" Lambat lambat aku ckp dr grand union.

Aku si kepochi pun bertanya lah "Kak Ayu, suami Madam A tu ade adik atau kakak ke yg tinggal disini dan bekerja kat kl?"
Kak ayu pelik and kata "laki dia tu sebatang kara"

Dan aku pun berhuhuhu jelah.

manusia paling kecewa ~

To:

NORANISHA Mohd Rafi
&
Noor Azleen Mohd Khairu

I knew you well, both baby !

sorry because made you disappointed !

I really sorry tak dapat pakai jubah bersama, tak dapat peluk cium kau AHAD ni.

sumpah, aku sedih nak meluahkan.

aku dah kecewakan banyak sangat hati.

Miss Arena, My Classmates, My Faci Family.

tak terkira beb.

Aku ade janji dgn Miss Nadia, Sir Basari kot aku nak selfie dgn dorang.

but, I don't have any option.

you are not in my shoes, so, you never know what I feel.

REALLY SORRY !


Im sorry baby ! 

I REALLY SORRY BABY BOO ! 

Dua org yang selalu dgn aku, call aku tiap masa, caring, yang sudi bantu aku saat aku susah.

Aku sorry, aku sorry, aku sorry ! :'(

Im too Frustrated. btw, Im happy for you both and the rest.

please share your best moments with me k?

ILOVEYOU !

Pengalaman ~

Hello, salam satu Malaysia, salam satu rosmah, salam satu kosong, salam kosong kosong, salam satu satunye salam utk semua.

Masih dlm mood raye ni, selamat hari raya maaf zahir dan batin buat semua manusia sama ade yg mengenali atau tidak atas kesilapan yg diri ini dah melakukan dlm keadaan dia sedar atau pun dia tak sedar. Mana tahu penah ketika dia pengsan and terkentut pastu kau yg menghidu. Maaf lah ye. Tu dlm keadaan pengsan, so, tak sedaq. Hahaha *tak pernah pun terjadi sbnrnye*

Ape tajuk tadi? Haaa, pengalaman, lupa pulak. Yelah, ni pun tgh typing pakai phone, so, tak nampak tajuk tadi, yedak? Haaa, if nak tahu tunggu ~

Hahahahah, banyak cengkadak hingkau migha. Ingat ni melodi ke nak tunggu tunggu layan layan zass zass? Haaaa? Ni takde sambungan minggu depan tau. So, type sini abes sini. Hahahaha

Sesudahnye aku tamat internship kat Malaysia Airport, result aku ofcourse lah takkeluar lagi, so, transcript pun takde. Sumpah bosan wa cakap lu duduk lumah goyang kaki tanpa buat ape2. Tebiat. Pisang nak mampus. So, aku decided utk mencari keje bodo2 dulu. So, aku pegi lah keje bodo kat Klia2. Dapat lah keje kat company bodo ni.

Ye, tepat skali, klia2 yg tempat aku lari2 dulu mase aku intern tu. Haaa, aku keje situ lah skrg ni. Hahaha.

Mynews, aku keje mynews. Sbnrnye aku dah taip panjang gila mukadimmah utk mynews ni, tp, bila pikir balik takpayah lah. Takpenting pun. Sbb skrg ni korang nak tahu cter aku bukan cter mynews, yedak? *once again*

Kat mynews aku keje sebulan je, gaji dapat stgh bulan, aku jumpa my lovely manager Nizam, Azzam my annoying cousin dia yg ajar aku mase first day keje, Fikri si selenger pemberi baju masa aku first day, Farid and weng my ex schoolmates, Hafiz si sengal, my adopted sister si Aina, si blurr Aiman and si Najwan manusia yg teman aku seminggu sepanjang aku dlm notis benti keje tu. Ade dua nama yg aku tak sebut, even aku tak mention nama depa, aku sayang depa mcm aku sayang saudara seIslam aku yg lain, aku tak lupa utk doakan depa selamat and panjang umur.

Nizam, Azzam, Najwan, Farid, Fikri, Hafiz and Aina ~
Manusia paling best and sporting depa ni, walaupun baru kenal tp dah macam kenal dr dlm perut. While aku ade kes dgn mynews. Depa lah yg bagi semngat, yg sudi tolong, yg sudi menceriakan aku, yg sudi buat lawak bangang, yg supportive and all lah.

Aku percaya depa, and aku percaya pada semua orang. Tp ingat, tahap or level kepercayaan antaar kau and sesorang tu, biar lah kau and Allah je yg tahu. Takpayah nak heboh kat satu kampung satu bandar yg kau tu tak percaya kat sipolan tu sipolan ni lah hape lah. Sbb mane tahu in future org yg kau tak caye tu lah yg tolong kau. So, mulut tu jaga sikit. Sebanyak mana kau percaya kat org tu, better diam je. Okay?

Aku sama rata, aku percaya semua org, aku sayang semua org. Cuma tahap tu, biar lah antara seorang aku dan satu satu nye Allah yang tahu. Takpayah nak sebok2 okay?

Hehehehe

Btw, raya aritu aku dapat niece yg omeii. Rania Qaisara nama diberi. Bapaknye lahir 31/07/85 anaknye tu lahir 30/07/2014. Hmmm, jodoh, rania tu adiah hari jadi lah tu.

Peace yauuuu ~

internship 😍

hello hello hello. lama gila tak update blog wehh, walawehhh, banyak gila kot bende aku nak cter. tp, nak start dr mana ni?

okay , jom kita skip terus ke bab 8 yang tiada rules dalam hidup aku. ahakss, erhemmmm . okay, meh cter pasal INTERNSHIP session.

dengan rezeki yang Allah nak bagi dengan petunjuk yang Allah dah pilihkan untuk aku, aku terima panggilan drpd Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) semua orang tertanya tanya, macam mana aku boleh dapat training kat situ kan? and jawapan aku tersangat sangat senang iaitu rezeki Allah bagi.

Yes Yes Yes Yes and Yes. Malaysia Airports is really large company, ia merangkumi satu Malaysia punya airports. aku pun tak caya yang aku tengah intern kat situ,. and you know what, aku bersyukur gila2 dapat kat Malaysia Airports, sbb nyeeeee ............. ENVIRONMENT SANGAT BEST !!! HUBUNGAN COLLEAGUES PUN BEST !!! WEHHH, GUA SUKAAAAAAAA !!! *sorry, tercaps pulak*

beberapa hari je lagi wehhh aku nak abes practical, sumpah aku takut nak hadapi waktu tu nanti, aku sangat takut utk berpisah dengan manusia yang aku jumpa selama 3bulan lebih ni, siyez aku takleh bayang mcm mana aku rindunya cafeteria, aku rindu nak berjalan kat island room, rindu nak pegi toilet lalu bridge, rindu nak turun solat kat surau, wehhhhh, aku tak ready lagi utk berpisah dengan MAHB !!!

erhemmmm , mula2 intern, siyez waaa tak tipu, waaa sangat passive. seronok dengar Kak Nana as my Person In Charge membebel or lebih formal briefing kat aku about Performance Management Department ni. even aku dah belajar theory masa kat Kolej, it is totally DIFFERENT !!! in practical sangat2 seronok. masa dalam kelas, honestly kekadang aku lost.

my team (Performance Management's Staffs) - Kak Nana, Abang Ahmad, Kak Lin, Kak Mira.

aku kat sini, orang tak panggil mira, tapi syafika. aku sangat jatuh cinta dengan nama Syafika. aku jadi sangat2 ladies bila dipanggil dgn nama kedua tu. aku sangat2 bukan mira bila mereka panggil syafika. hikhokhikhok.

mereka berempat sangat2 baik, sangat2 penyayang, bertutur pun tersangat2 lembut. kak Nana ialah PIC aku yang paling awesome ahh, dgn gelak tawa nya, dengan cara percakapannya, dengan cara batuknya. shes have her own style. and most the best among the best ever is DIA PUN SUKA Lee Kwang Soo ! arghh, suka nauu usha Kwang Soo Oppa aku. dia cerita yang aritu dia kejar Kwang Soo kat Airport, kat arrival hall dalam satellite. sumpah kelakar. hahaha.

Kak Nana jugak suka share experienced dia, even dia suka menganjing and suka bahan orang, aku tahu, dia sangat baik and caring. aku tanya pasal belajor or kerja, sepantas kilat dia cakap "FURTHER" and I was likeeee..... grrrrr, Kak Nana, bagi ahh chance :D

mmg dalam planning aku nak bekerja dulu, cari pengalaman and baru sambung degree, but but but and but ! ramai nauu yang suruh sambung sbb GRADE and experienced sama2 penting. bila dikenangkan balik, yes, aku dah cukup pengalaman dlm syarikat besar buat masa ni, i still have some point if bakal interviewer aku bertanya pasal pengalaman. aku mmg nak sambung belajar, tp tulah. tu lah, tulah ! herrghhhh

perjumpaan yang sangat best wehhh wa cakap. aku jumpa macam2 orang, first intern, aku berkenalan dgn jiran aku masa kat kolej, haha, dia punya kolej cybernatics je, sebelah KPTM KL yg gahh tu. Rifaie nama diberi. dia antara practical student yang terawal tegur aku.

kemudian, kehadiran Kak Dayah menyinari hari - hariku. mula2 awkward gak ahh nak teguq dia sbb nampak mcm akak akak kan, aku ni just adik adik je. skali dia tegur, rupanya kteorg satu skolah and dia adalah senior aku dulu. senior setahun lebih tua dr aku lah. selalu lah jugak aku ni haaa lalu lalang depan kelas dia dulu. almaklum lah kalau dah wakil pelajar aku ni, mmg lah busy *riak jap* sejak tu, kteorg banyak gak ahh bercakap, bertanya. menyibuk kat table dia semua.

dah lelama sikik, dah seronok sikik ade banyak keje nak dibuat selama aku dgn Chiew (SL1M trainee under Talent Management). hadir lah pulak seorang lelaki yang ganteng and taffff pfffttt *percik lah puloks ayaq lioq* yang bernama Harith. untuk hari pertama, lebih kurang 2 ke 3 kali ahh gak aku tersasul panggil Hafiz, sbb before tu SL1M trainee yang bantu aku buat keje key in data tu nama Hafiz.

mula - mula, mmg aku akui lah, dia handsome, good looking, friendly, muka matured. bersaya awak ahh dulu, slow - slow ahh kan, tayah gelojoh sangat. minggu pertama saya awak YOU I . dah selepas seminggu tu hilang aku punya sopan. KAU HAKU teruihhh. sbb aku tahu, kteorg akan buat keje sesame. so, tayah nak jadi manusia lain sangat. just be yourself baby ! for Harith : aku tahu kau akan baca entry ni ! yang ayat atas ni FIRST Expression aku ehh, sbb aku takkenal kau lagi. bila dah kenal , biasa je bro ! :P

Dayah, Harith and Chiew !!!

mereka tersangat sangat baik, mereka layan je aku yang gila n tingtong ni tanpa rasa annoying *agaknye lah kan* aku mmg dah terbiasa perangai gedik mcm ni. memula takut jugak kot2 dorang takleh terima perangai aku kan. aku cover sikik sikik. dah lelama, aku tokleh cover and alhamdulillah dorang tak kutuk aku depan aku pun *belakang taktahu* alhamdulillah aku boleh masuk dgn kepala dorang walau aku ni gila -.-

aku bersyukur dapat kawan intern mcm ni. aku tak dapat bayang mcm mana hari last intern aku nanti. mesti aku menangis tersedu sedu kan. hahaha, aku mmg tak ready lagi pun nak habis intern. aku mmg taknak tinggalkan MAHB ! :)) *ikhlas tau* aku mmg seronok kat sini, environment best, manusia best, machine best -.-

Abang Daus, Aiman and Ahmad :) 

Yang ade peace kat mata tu, tu lah Kak Nana yang happening gila tu :D and KakLin 

Team Recruitment :) 

Kak Sya and Abang Afiq 

Kak Nana my PIC yang sesangat BUSY katako !

both MIRA. sebab mereka dah MIRA, aku terkenal dgn Syafika :))

Abang Ahmad yang banyak membantu aku sepanjang intern :)

aku sering melakukan kesilapan and Abang Ahmad sering maafkan aku. baik kan abg Ahmad ni ? dia tersangat sangat baik. cakap pun lembut je. lemah gemalai, ketaq lutut aku :P *tipu tipu* 

aku berterima kasih tahap max pada semua yang sudi membantu aku sepanjang intern ni. aku sangat2 hargai semua tu, tapi aku tak mampu nak membalas. last day nanti, aku akan belikan mereka pop corn untuk satu unit . fwahhhh, HR pun ade banyak unit, okay lah tu. berbaloi. 

manusia yang menceriakan hidup aku sepanjang intern ! :) 

Harith Rushdi Rosmawardi

Norhidayah Zulhisham




Airport Cities ! 

Aerotrain 

shift malam. mereka penyinar ngantukku. Shira Iya Naz and Kak Diana 

VIP team 

Anwar Nathan Fathihah Daus and Naj
Gambar KLIA 2, tunggu lah nanti dah rasmi !