Date to remember!

27 August 2017

Hi chuolss, rindu iolss tak? Lama gila weh aku tak post blog. Lebih setahun dah. Ohmaigod, jgn aku lupa cara nak menaip sudah lah ye. Korang sihat ke?

Harini, topik yg cuba aku sampaikan ni mmg terjadi pada aku. So, boleh dikatakan ini adalah content free diary seorang aku pada hari ini.

Pagi, member dtg umah usha lampu and kipas which is wiring umah baru mcm problem sikit. Dia check everything mmg bermasalah (dugaan nak duit lettew), my friend namanya Sunny. He is so good and punctual omaigod. Janji kol 8, mmg kol 8 dia call aku kata dah sampai umah. Very efficient. Niat nak mintak tlg je tgk kan kipas. Tup² banyak pulak bendenya yg tokba and tokma suh tlg. Takpe lah since dia pun takde kejar masa. Dia pun okay lah. 8-9.30 nak ke kol 10 jugak lah.

Pastu kak ipaq minta tlg amek balik brg² mama ade kat umah dia. Walhal aku ade wedding to attend ni kol 12 lah normally kan kita p wedding. Dua majlis pulak tu, tp waktu tu I nampak mmg macam area yg sama lah both ceremonies ni. Takpelah, ku gigihkan juga jebat. Aku pegi lah kutip and angkat semua kotak kepunyaan tokma and myself. Banyak jugak lah more than 10boxes. Haaa bayangkan i ulang alik drpd dlm umah ke dlam kete macam mana. Pastu sampai kampung, i kene angkat balik masuk dlm rumah. Sumpah aku penat gila. But takpe, demi family tercinta. Ape ade hal. Dlm kol 11.30 settled all, aku anta tokma tokba to putrajaya.

Sampai Putrajaya, waktu tu lah nak kemaskan diri, iron baju tudung, make up and blablabla. Kol 12.30 jugak lah keluar rumah. Terus direct amek ayu and pegi umah shira shahran and guess what upenye kat Banting ! What? Aku salah tgk tmpt ke. Hahahahhahhaha

Takpelah, pegi lah juga. Lambat pun lambat lah. Dlm kol 1.30 sampai. Ngam² dia baru pas abes makan beradab. Takpelah, we ollss pun makan jelah dulu. Bapak besor wehh umah baru dia. Sebesor² alam. Jiran dia pun semua umah besaq + org ada ada. Aku makan banyak gaklah. Kah! Berdua jelah hidupku dgn ayu. Then, jumpa 3serangkai yg mmg lama gila tak jumpa Niza, Laili and Mimie. Hahahahaha rezeki namanya tu. Jp lagi i post gambar. Pastu jumpa Mazlin jugak, org kuat Elken dulu.

Kat majlis shira ni aku terima panggilan, katanya somebody asthma teruk. For me lah kan, dlm kes urgent mcm tu, terus jelah bawak ke hospital. (Ni aku malas nak sentuh)

Balik dr situ dlm kol 2.30 pastu terus bergerak pantas ke wedding Azril pula. Amboiii dah lah weollss dtg lambat, pastu demand kekonon jumpa rakan sekolah kat situ. Mmg hidok ler kan, sbb majority dtg tgh hari kol 12-1.30. Hmmm tp jumpa si Anwar and Farid. Okay lah bersembang lah berempat dok membebel isu kerja, kenangan sekolah, throwback, kira berapa org yg dah kawen, yg nak kawen, siapa yg single, siapa yg gay and so on.

Aku balik Putrajaya semula. Sbb nak hantar file mama tertinggal. Ade documents penting utk dialysis dia. Aku target abes wedding aku terus jelah balik KL, malas nak singgah². Tp, sama lah mcm td, kugagahi juga jebat. Hahahaha

Ikot perancangan i nak bawak someone p seoul garden sbb dia kata tak makan lagi. Otak i fikir takpelah, pas maghrib dia dah siap everything i terus jelah jumpa and g makan. I whatsapp-ed him and told him that i keluaq umah kol 6.30. So, prepare jelah. But he questioned me "Gerak skang la mucuk knp tggu 6:30" Then, i pun takde buat ape sbb i sibuk update gambor je kat ig. So, kata okay. And aku siap² lah ape yg patut. I thought dia suh i balik awal tu sbb dia dah siap + mmg dah lapor tak boleh nak tolong sangat. I dah sampai bukit jalil, i called him and inform lah. Dia  bantai kata dia tak mandi lagi. Kau rasa? Lokasi and dgn lokasi umah dia ni tak sampai 10minit je. Lelagi ari ahad jalan tak jem. Kau rasa?

Aku dah start naik hantu dah. Takpelah, aku relax jap dlm kete. Aku layan legend of the blue sea (ye aku baru tengok, jgn kecam) lama gak lah aku dlm kete. Dia whatsapp semula selepas sejam. I ralat tgh tgk drama. Should dia turun ajelah, sbbdah tentu i dah sampai drpd td. Tp nak jugak whatsapp tanya park kat mana. I sengaja tak sengaja jugak lah balas lambat. I saje je cakap i merajuk sbb lama i dah tunggu. Dia call, and entah line mcm harem, ttbe line cut off. I saje he nak merajuk. Tp dia fikir i serious. Dah dia pula berperangai. Then argue sikit² and mmg terus he ignored me. Alasan sbb dia lapar.

Kau cranky sbb kau lapar drpd pg tak makan. Salah aku ke kau tak makan? Aku tunggu lama, aku cranky sbb aku demand nak gedik² dgn kau, at last aku yg kene ignore? Salah aku ke yg tunggu lama? Kalau malas nak pujuk, sila jangan merajuk. Aku ni jenis tak suka gaduh whatsapp, sbb cepat salah faham. Aku lebih prefer face-to-face. Tp aku call, aku kene ignored. Kau rasa? Aku ajak jumpa asyik cakap "im okay im okay" memang lah kau okay, aku ni yg tak okay.

Ayu ajak karok lepas balik wedding, aku tolak, sbb aku nak balik kl aku nak jumpa kau. Priority tetap pada kau walaupun aku mmg teringin nak karaoke. Hahahhaa kutolakjugaaaaa itu tuah.

Aku stress, hari cuti punn aku stress, tak boleh ke kau korban kan sikit ego kau tu and dahulu kan aku?

Pastu he asked me to be rational. Haishhh entah lah. Kalau dia baca blog ni. Sila lah terasa. Mmg ini utk awak.

Ape function saya tunggu awak tp kita tak keluar makan sama pun. Kita berselisih mata masa saya kejar awak je. Awak tahu tak betapa sakitttttt nye hati saya?

Penat yg siang td yg angkat barang, tak cukup tdo, drive ke sana kemari ke hape kejadah haram semua tu HILANG lepas awak sakitkan hati saya.

Terima kasih lah layan saya macam ni + kacau waktu tdo saya (sbb skrg sy takleh tdo ni, dok pikir pasal awak)

Haishhhhh!

p/s : i takde duit td, tp nak air kelapa. Ade hamba Allah bg i hutang dia dulu. Hahahahha

Ohh bawah ni gambar. Have fun.

Penang ~


"Siyez weh kene repeat" kata seorang Ain kepada Mira, Nisha dan Qeena. 

Korang mesti dah boleh agak kan ape yg kene repeat tu?
Haah, kita orang tak cukup waktu pun dating kat sana. 

29 January 2016 

Pagi : 
- aku pegi settle kan hal Romyo. 
- cuci dia, bagi dia makan, bagi dia vitamin, supplement and blablabla
- kebetulan Romyo bocor and they need Romyo 24 hours to fix it. 
- tp tak boleh sbb aku mmg akan bawak Romyo g Penang. 

Petang : 
- amek Romyo 
- kemas barang 
- angkat barang 
- susun barang 

Malam : 
- lepas maghrib, ngam kol 8 aku gerak terus ke rumah Nisha (Pantai Dalam) 
- TUNGGU KAK AIN !!!!! kak ain mmg janji jarang nak ditepati. janji kol 9, kol 9 baru keluar umah , time tu lah nak start kete time tu lah kemas barang time tu lah nak amek Qeena time tu lah nak jammed lah ape lah. supposed kol 9 kat umah Nisha tp kalau kol 9 baru nak buat segala bende. Bila nak sampai umah Nisha ? HAHAHHAHA 
- kol 10 lebih Kak Ain n Qeena baru sampai, sempat lah aku tgk MAHARAJALAWA MEGAAAAA !!!!! (mcm AC) 

ngam kol 11 kteorg makan kat cafe sedap lah kat Pantai Dalam ape ntah nama cafe tu.
- Kol 11.45 gerak ke Penang
- Kak Ain drive sbb Jumaat pagi sampai Jumaat ptg dia membuta. hahaha


30 January 2016

meh aku kenal kan buah hati pengarang jantung i meh 
Nuurain Tukiran



Noranisha Rafi
Sakinah Abd Jamil

Tiga-tiga aku sayang. 6 orang yang lain pun aku sayang iaitu Kak Yana, Yan, Zaza, Zee, Wan, Nisa.

ehhh , jap, 30 January tak abes lagi cter. 
- aku and qeena mmg membuta 
- yg teman kak ain drive adalah Nisha, ape dorang merepek aku taktahu 
- Kak Ain pesen sebijik aku, kalau drive mmg malas nak menyinggah UNLESS mengantuk sangat 
- kol 4.30 aku tersedar, time tu dah nak sampai Penang. Kak Ain confuse nak masuk exit mana
- we are choosing Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah 
- kan feri bukak kol 7 , tkkan nak tunggu kol 7 - HAHAHA
- sampai Butterworth - Georgetown - Batu Feringgi - Teluk Bahang 
- kol 5.15 sampai Masjid Jamek, Teluk Bahang 
- lepak kedai makan sat, Kak Ain tidur dalam kete 
- sementara nak tunggu Subuh, bergerak ke masjid, dah masuk tempat solat pempuan. and azan berkumandang. kau nak tahu , si Qeena pegi pandai pandai tekan suiz. SUIZ TENDANG. tengah azan tu tetiba satu masjid gelap gelita.
- aku seriously mmg senyum dalam gelap, aku n Nisha mmg dah bergerak keluar lah kan - Qeena pun nervous walaupun muka nampak relax
- abes azan pakcik yg tegur Qeena tu bukak kan lampu and kipas - kami pun tiduq sat
- kol 7.50 bangun siap mandi 
- kol 8.15 gerak makan 
1. Selfie pagi hari sambil tunggu roti jala and roti canai

2 . Selfie pagi hari sambil tunggu roti jala and roti canai

- kol 9 prepare p Escape Park
- sampai je sana, kahkahkah, abg gatal nak ngorat Nisha. kau tgk lah Nisha punya bibir menyala mcm mana - mmg abg tu tertarik ler nak kacau 

TADAAAAAA, sampai - siap siap nak masukkan barang dalam locker 

p/s : btw kalau korang nak p Escape Park ni, aku galakkan korang beli online ticket , mudah and murah sikit. Okay lah , siapa nak bagi discount kan ?
tambah rm10 untuk locker and rm10 untuk (foods & drinks) - locker penting pada aku perlu sbb nak masukkan purse and camera. depends pada korang lah nak or tak. pasal foods and drinks kalau dr luar mmg tak boleh bawak masuk kay ! kau takleh sorok sbb dia mmg akan check. so, prepare jelah rm10 dalam coupon, kot2 dahaga beli jelah WALAUPUN mahal nokharun. 

sampai sana , mmg empat2 excited TETAPI yang main hanya dua org. Iaitu aku and Kak Ain je
Budak dua tu buat ape ?
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Selfie lah ape lagi and jadi camerawoman kami - TQ gaissss
Walau macam mana pun , aku bersyukur sbb kami berempat enjoy and dua org ni pun tak menyesal bayar tiket mahal mahal - yg penting quality time together to best.

Sangat best

Tiga jam and lebih yang berbaloi utk game ini sahaja - ILOVEYOU Kak Ain
Qeena main ni, alaaa okay lah okay lah
Banyak video sbenarnye - semua game kteorg main kay - tp mmg tak lah aku nak upload video utk tatapan korang. banyak kot.

Kol 3 lebih kami keluar. 

- makan nasi briyani kat batu feringgi 
- check in hotel 'lazyboyz guesthouse' - yg ni sumpah kelaka 

actually , aku okay je, hotel budget mcm tu , mmg kelaka teruk. environment teruk, bilik supposed 4org tp kami kene pisah, dua org dua org - sbb ade kesilapan dgn Agoda tempoh hari - taukeh pun mcm gangster ckp mcm nak gaduh (ni pun Nisha yg uruskan) hahahhaa sbb kteorg bertiga mmg malas nak campur. Nisha and Qeena and Kak Ain dah start bising, tak selesa, tak suka, tak itu tak ini complaint sana complaint sini, and we are decided utk chow lah cari hotel lain. 

Holiday in penuh, banyak yang penuh sbnrnye kat Batu Feringgi - end up kami bawak diri ke Georgetown - SORRY QEENA sbb tak boleh bawak kau g Pantai. Kami jumpa satu tempat best 

nampak je tak lawaaaa - pastu cadar tu cadar lain sbnrnye - kteorg punya bebunga

jgn siapa berani kacau tempat kak ain - hahhaha
- siap mandi - layan anakku dive kat tb3 - tidur 
- malam p cari makanan 

Pasemboq sedap nak mampuihhh

Laksa Utaghaaa

Banyak sbnrnye tapi kami dah makan and lupa nak amek gambor. makanan mmg walaa - syurga makan kot PENANG ni - mmg sedap lah semua makanan dia. even satay yg boleh dapat kat KL ni pun sedap kat sana. AHAHAHAHAH (over teruk) 

pastu p Gurney - p pantai sat - layan mood Qeena

SUNBURN - muka gua mmg tak bermaya - ngantuk sangat

Mata dorag mmg cmni

Cinta 3 segi atau cinta terhalang namanya ni

muka depan happy , tp anis zalika belakang tu tak happy - ape yg nak masamkan ntah

BALIKKK and TIDUUURRRRRRRRR zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Sumpah , aku sayang depa tiga org ni. aku marah marah aku bengang bengang, depa still relax and terima aku. hhahahha - depa tak layan emo aku and depa pun tak join emo - lagi buat aku gelak ade lah . hahahaha - thanks korang 

31 January 2016 

Hari yang paling sedih sbb tak bersedia langsung nak tinggalkan Penang. Hati kami mmg kat Penang, kami sayang Penang. 

Taknak cter panjang - tatap je gambaq2 ni 

KOMTAR - alamak terbalik sbb selfie guna camera depan

Nasi Kandar Beratuq - Recommended 

Nasi Kandar Beratuq - Recommended 

Tunggu train nak naik Bukit Bendera

Kak Ain jatuh cinta dgn Encik Bala
Nisha : "Penang with love"

Thanks MR Bala for this picture - pemandangan Penang 

Time ni aku marah Kak Ain sbb dia sebok nak suruh Bala amekkan gambaq

Walaupun aiskrim 1.50 jadi 2.50 - aku tetap beli sbb cuaca panas - tekak nak makan ais krim - Sorry Nisha

Okay, bye Penang Hills

Last photo in Penang - get ready nak balik KL




Madam A vs Miss J

Hi,

Semenjak aku pindah ke Rawang. Aku pergi kerja balik kerja tiap hari adalah menaiki bas.

Bas tu daripada company "Setara Jaya" tapi popular dengan SJ.

Ada satu pasangan ni aku rasa tersangat lah sweet. Sejak aku naik bas ni pada hari pertama sehingga lah sekarang. Pegi kerja bersama balik kerja bersama.

Bas diawal pagi SJ sediakan pd pukul 6, 6.30 & 7 pg. Diptg hari pula pada 5.30, 6.15 & 7 ptg.

Selalu yg aku perasan pasangan ni setiap petang lah. Aku selalu naik bas pukul 7ptg since aku balik kol 6ptg kan. Mmg tak sempat nak kejar bas yg pukul 6.15 tu.

Asal aku naik bas je aku akan nampak yg lelaki Mr Z ni duduk disalah satu seat yg tersedia ada. Tak lama kemudian akan muncul lah Miss J dan melabuh punggung di sebelah Mr Z. Aku syak mereka ni drpd berbeza tempat kerja lah.

Memang mereka sweet, share makanan, share air dlm bas. Sweet je di mata penumpang yg lain atau mungkin hanya aku seorang je 😁

Nak dijadikan cerita, harini, aku pergi Pasaraya Grand Union untuk membeli beras. Aku bertemu dgn Mr Z dan Madam A.

Fyi, Madam A ni adalah kawan baik Kak Ayu (jiran sebelahku) alangkah terkejutnya aku tgk lelaki disebelahnya itu yg digelar suami dan dikenalkan pada aku itu adalah lelaki yg sama bersama dgn Miss J setiap hari di dalam bas SJ.

Kau rasa? Aku tak terkejut beruk?
Mahu saja mulut celupar aku bertanya, 'siapa perempuan yg selalu bersama encik di dalam bas?' Tp aku tak sampai hati sbb Madam A dtg nak membeli belah bersama suami dan anak nya.

Setibanya aku kat pintu rumah. Kak Ayu tanya dgn mendayu "dari manaa tuuuuuuuuuuu.....?" Lambat lambat aku ckp dr grand union.

Aku si kepochi pun bertanya lah "Kak Ayu, suami Madam A tu ade adik atau kakak ke yg tinggal disini dan bekerja kat kl?"
Kak ayu pelik and kata "laki dia tu sebatang kara"

Dan aku pun berhuhuhu jelah.

manusia paling kecewa ~

To:

NORANISHA Mohd Rafi
&
Noor Azleen Mohd Khairu

I knew you well, both baby !

sorry because made you disappointed !

I really sorry tak dapat pakai jubah bersama, tak dapat peluk cium kau AHAD ni.

sumpah, aku sedih nak meluahkan.

aku dah kecewakan banyak sangat hati.

Miss Arena, My Classmates, My Faci Family.

tak terkira beb.

Aku ade janji dgn Miss Nadia, Sir Basari kot aku nak selfie dgn dorang.

but, I don't have any option.

you are not in my shoes, so, you never know what I feel.

REALLY SORRY !


Im sorry baby ! 

I REALLY SORRY BABY BOO ! 

Dua org yang selalu dgn aku, call aku tiap masa, caring, yang sudi bantu aku saat aku susah.

Aku sorry, aku sorry, aku sorry ! :'(

Im too Frustrated. btw, Im happy for you both and the rest.

please share your best moments with me k?

ILOVEYOU !

Pengalaman ~

Hello, salam satu Malaysia, salam satu rosmah, salam satu kosong, salam kosong kosong, salam satu satunye salam utk semua.

Masih dlm mood raye ni, selamat hari raya maaf zahir dan batin buat semua manusia sama ade yg mengenali atau tidak atas kesilapan yg diri ini dah melakukan dlm keadaan dia sedar atau pun dia tak sedar. Mana tahu penah ketika dia pengsan and terkentut pastu kau yg menghidu. Maaf lah ye. Tu dlm keadaan pengsan, so, tak sedaq. Hahaha *tak pernah pun terjadi sbnrnye*

Ape tajuk tadi? Haaa, pengalaman, lupa pulak. Yelah, ni pun tgh typing pakai phone, so, tak nampak tajuk tadi, yedak? Haaa, if nak tahu tunggu ~

Hahahahah, banyak cengkadak hingkau migha. Ingat ni melodi ke nak tunggu tunggu layan layan zass zass? Haaaa? Ni takde sambungan minggu depan tau. So, type sini abes sini. Hahahaha

Sesudahnye aku tamat internship kat Malaysia Airport, result aku ofcourse lah takkeluar lagi, so, transcript pun takde. Sumpah bosan wa cakap lu duduk lumah goyang kaki tanpa buat ape2. Tebiat. Pisang nak mampus. So, aku decided utk mencari keje bodo2 dulu. So, aku pegi lah keje bodo kat Klia2. Dapat lah keje kat company bodo ni.

Ye, tepat skali, klia2 yg tempat aku lari2 dulu mase aku intern tu. Haaa, aku keje situ lah skrg ni. Hahaha.

Mynews, aku keje mynews. Sbnrnye aku dah taip panjang gila mukadimmah utk mynews ni, tp, bila pikir balik takpayah lah. Takpenting pun. Sbb skrg ni korang nak tahu cter aku bukan cter mynews, yedak? *once again*

Kat mynews aku keje sebulan je, gaji dapat stgh bulan, aku jumpa my lovely manager Nizam, Azzam my annoying cousin dia yg ajar aku mase first day keje, Fikri si selenger pemberi baju masa aku first day, Farid and weng my ex schoolmates, Hafiz si sengal, my adopted sister si Aina, si blurr Aiman and si Najwan manusia yg teman aku seminggu sepanjang aku dlm notis benti keje tu. Ade dua nama yg aku tak sebut, even aku tak mention nama depa, aku sayang depa mcm aku sayang saudara seIslam aku yg lain, aku tak lupa utk doakan depa selamat and panjang umur.

Nizam, Azzam, Najwan, Farid, Fikri, Hafiz and Aina ~
Manusia paling best and sporting depa ni, walaupun baru kenal tp dah macam kenal dr dlm perut. While aku ade kes dgn mynews. Depa lah yg bagi semngat, yg sudi tolong, yg sudi menceriakan aku, yg sudi buat lawak bangang, yg supportive and all lah.

Aku percaya depa, and aku percaya pada semua orang. Tp ingat, tahap or level kepercayaan antaar kau and sesorang tu, biar lah kau and Allah je yg tahu. Takpayah nak heboh kat satu kampung satu bandar yg kau tu tak percaya kat sipolan tu sipolan ni lah hape lah. Sbb mane tahu in future org yg kau tak caye tu lah yg tolong kau. So, mulut tu jaga sikit. Sebanyak mana kau percaya kat org tu, better diam je. Okay?

Aku sama rata, aku percaya semua org, aku sayang semua org. Cuma tahap tu, biar lah antara seorang aku dan satu satu nye Allah yang tahu. Takpayah nak sebok2 okay?

Hehehehe

Btw, raya aritu aku dapat niece yg omeii. Rania Qaisara nama diberi. Bapaknye lahir 31/07/85 anaknye tu lahir 30/07/2014. Hmmm, jodoh, rania tu adiah hari jadi lah tu.

Peace yauuuu ~